הורים לאישה צעירה בת 27 , חולת אפילפסיה קשה, מתגוררת בבית הוריה ונמצאת תחת השגחתם. ההורים פנו לעזרתנו בבקשה לטפל במספר נושאים בירוקרטיים ובמקביל החל תהליך טיפולי והדרכתי באינטראקציה שבין ההורים לבתם.
ההורים, השייכים לזרם הדתי, מצפים מבתם להילחם במצבה, להשקיע אנרגיה בהחלמה, לחזור לשמחת החיים שהייתה בעבר חלק בלתי נפרד ממנה, להתעניין בנעשה סביבה ובסופו של דבר, למצוא שידוך ולהתחתן.
האישה הצעירה, שעסוקה בהישרדות, שמחה על לילה שעבר בשלום, על יום שלא חוותה יותר מהתקף אחד או שניים, אינה יוצאת מפתח הבית ולא חושבת על מציאת בן זוג.
ציפיות!!!
הפער בין ציפיות ההורים לחיים נורמטיביים של ביתם, על אף שאלו אינם יכולים לקרות, לבין יכולתה של ביתם לממש ציפיות אלו, גורם ללחץ נפשי הן על ההורים והן על האישה הצעירה. הקשה.
ההורים, המתמודדים שנים רבות עם מחלת ביתם, מצפים להטבה, מצפים לשוב לחיים נורמטיביים ואינם מסוגלים להשלים עם מצבה של ביתם. האישה הצעירה, חשה כי אינה עומדת בציפיות הוריה ממנה ונוסף להתמודדות עם מחלתה עליה להתמודד עם האכזבה מצד הוריה.
כאשר אין התאמה בין יכולת ההורים לעכל את מצבו של ילדם החולה והציפיות ממנו אינן ריאליות, עשוי מצבו של הילד להידרדר. הסטרס מפחית את יכולת ההתמודדות עם המחלה, מחליש את המשפחה כולה ואינו מאפשר פניות להתמודדות היומיומית הקשה. חלק מהתהליך הטיפולי שעל המשפחה לעבור, הינו הכרה וקבלה במצבו של הילד בעל הלקות. התאמת הציפיות בהתאם ליכולתו להשתקם והימנעות מרף גבוה אשר מהווה עומס רגשי מיותר על הילד התמודד.
יתרה מזאת, על המשפחה כולה לקבל סיוע ותמיכה רגשיים כל אחד על פי צרכיו. לעיתים אף יש צורך במתן תמיכה רגשית גם לאחים הנוספים המתגוררים בבית, בעיקר אם הם קטנים וההורים לא משתפים אותם אודות אחיהם. ילדים מושפעים מהאווירה, מהלחץ, הם קולטים כי "משהו" לא בהכרח תקין אולם כאשר אינם מקבלים הסבר, לילדים קטנים יש נטייה להשלים אינפורמציה מהזיכרון או מהדמיון.
ייעוץ משפחתי, ליווי ותמיכה רגשיים מאפשרים למשפחה לצלוח משברים , להישאר מלוכדים ולהפנות משאבים לטובת חיים יותר איכותיים עבור כלל המשפחה.
כתבה: שרון פוסט – רצבי
תגובות אחרונות